Επικοινωνήστε: (+30) 210 3421 547 // info@kalivis.gr

Κατανοώντας και επιλέγοντας σωστά μπεκ ψεκασμού

Κατανοώντας και επιλέγοντας σωστά μπεκ ψεκασμού

Ο συνδυασμός του σωστού μπεκ Graco με το πιστόλι ψεκασμού σας παίζει μεγάλο ρόλο στη δημιουργία επαγγελματικού φινιρίσματος που απαιτείται σε όλες τις εργασίες. 

Μετά από πολλά χρόνια ηγετικής θέσης στον κλάδο του ψεκασμού και εφαρμογής υγρών επιστρώσεων, η Graco διαθέτει τέλεια σχεδιασμένα μπεκ για την ολοκλήρωση κάθε έργου με την υψηλότερη και επαγγελματική ποιότητα φινιρίσματος, ανεξάρτητα από το είδος της εφαρμογής ψεκασμού. Σίγουρα υπάρχει ένα μπεκ ψεκασμού Graco που έχει κατασκευαστεί ειδικά για την εφαρμογή σας. Η κατανόηση των τύπων, των δυνατοτήτων και της κωδικοποίησης των μπεκ airless θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το μπεκ ψεκασμού Graco που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Ας δούμε τους τύπους των μπεκ Graco: 

Τα μπεκ Reverse-A-Clean, που ονομάζονται επίσης μπεκ RAC, είναι τα πιο ευέλικτα αναστρέψιμα μπεκ στην αγορά. Διατίθενται σε περίπου 200 μεγέθη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια μεγάλη ποικιλία επιστρώσεων. Με ένα αναστρέψιμο μπεκ, μπορείτε να καθαρίσετε εύκολα τις όποιες αποφράξεις προκύψουν, περιστρέφοντας απλώς το μπεκ κατά 180 μοίρες και στη συνέχεια ενεργοποιώντας το μηχάνημα ψεκασμού. Έτσι, το υλικό περνάει μέσα από το μπεκ με αντίθετη φορά και το μπεκ ξεβουλώνει. Επίσης, χάρη στον καινοτόμο σχεδιασμό τους, τα μπεκ RAC μπορούν να αντικατασταθούν γρήγορα χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθεί η πεταλούδα και η έδρα τους.

Τα μπεκ RAC-X Fine Finish Low Pressure και Low Pressure Switch Tips της Graco προσφέρουν το καλύτερο φινίρισμα του κλάδου με τη χαμηλότερη πίεση ψεκασμού airless στον κόσμο! Αυτά τα μπεκ είναι διαθέσιμα σε μικρά μεγέθη για εφαρμογές λεπτού φινιρίσματος και σε μεγάλα μεγέθη για μεγάλες επιφάνειες και εφαρμογές υψηλής παραγωγής. Αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία σάς επιτρέπει να ψεκάζετε με έως και 50% χαμηλότερη πίεση, με λιγότερο υπερψεκασμό, παρέχοντας σταθερή ποιότητα φινιρίσματος, με πλήρη απόδοση στη μισή πίεση. Αυτό μπορεί να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής του μπεκ και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της αντλίας. Τα Graco RAC-X Fine Finish Low Pressure και τα Low Pressure Tips συνεργάζονται με όλα τα μηχανήματα ψεκασμού airless.

Για μεγαλύτερα μηχανήματα ψεκασμού, σε εφαρμογές υψηλότερης παραγωγής, η Graco προσφέρει τα WideRAC SwitchTips. Δημιουργούν μια εξαιρετικά φαρδιά βεντάλια 61 εκατοστών, επιτρέποντάς σας να ψεκάσετε σε κάθε πέρασμα διπλάσια επιφάνεια από ότι με ένα τυπικό μπεκ. Αυτά τα μπεκ απαιτούν μεγαλύτερη διάμετρο οπής για να αποδώσουν το υλικό που χρειάζεται ώστε να καλύπτεται μια τόσο μεγάλη περιοχή με ένα πέρασμα.

Τέλος, τα XHD RAC SwitchTips της Graco είναι σχεδιασμένα για χρήση με βαριές επιστρώσεις υψηλού ιξώδους, οι οποίες απαιτούν υψηλότερες πιέσεις για να ψεκαστούν. Αναγνωρίζονται από την υπερμεγέθη γκρι λαβή τους, η οποία επιτρέπει την εύκολη περιστροφή, ακόμη και με πολύ πυκνά υλικά όπως παρετίνες και στόκοι.

Για να επιλέξετε το σωστό μπεκ που θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα στο έργο σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Το μπεκ καθορίζει όχι μόνο πόσο υλικό θα ψεκαστεί από το πιστόλι όταν πιέσετε τη σκανδάλη, αλλά και το πόσο φαρδιά βεντάλια θα δημιουργηθεί.

Διαλέξτε ένα μπεκ με διάμετρο οπής κατάλληλη για το υλικό που θα ψεκάσετε. Οι ελαφριές βαφές όπως λάκες, βερνίκια και σμάλτα απαιτούν ένα μικρό μπεκ, ενώ οι βαρύτερες επιστρώσεις όπως παρετίνες και στόκοι απαιτούν μεγαλύτερα μπεκ. Οι περισσότεροι παραγωγοί χρωμάτων και επιστρώσεων καθορίζουν τα προτεινόμενα μεγέθη μπεκ ψεκασμού στις οδηγίες πάνω στη συσκευασία ή στο φύλλο προδιαγραφών του προϊόντος.

Καταλήξτε στο ενδεδειγμένο μπεκ σύμφωνα με τις δυνατότητες του μηχανήματος ψεκασμού σας. Βεβαιωθείτε ότι το μηχάνημα σας μπορεί να υποστηρίξει το μπεκ που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε πολλαπλά πιστόλια ψεκασμού στην εργασία σας, συμβουλευτείτε τις τεχνικές προδιαγραφές του μηχανήματος σας και επιλέξτε ένα μέγεθος μπεκ που να είναι σύμφωνο με τις οδηγίες της Graco για πολλαπλό ψεκασμό.

Συνιστώμενα μεγέθη μπεκ για κοινές βαφές και υλικά επίστρωσης:

Τα περισσότερα μπεκ ψεκασμού αναγνωρίζονται από έναν τριψήφιο κωδικό. Ο πρώτος αριθμός, όταν πολλαπλασιαστεί με το 5, δηλώνει πόσο πλάτος βεντάλιας θα δημιουργήσει το μπεκ όταν ψεκάσει από απόσταση 30 εκατοστών από την επιφάνεια. Οι δύο δεύτεροι αριθμοί δηλώνουν το μέγεθος της οπής του μπεκ, σε χιλιοστά της ίντσας, που καθορίζει πόσο υγρό θα ψεκάσει το μπεκ. Για παράδειγμα, ένα μπεκ 515 θα ψεκάσει με βεντάλια πλάτους 25 εκατοστών και έχει οπή 0,015 in. Ο συνδυασμός του πλάτους της βεντάλιας και του μεγέθους της οπής καθορίζει το πάχος της επίστρωσης που θα ψεκάσετε.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ως παράδειγμα:

Ένα μπεκ 317 και ένα μπεκ 517 έχουν και τα δύο το ίδιο μέγεθος οπής 0,017 in, άρα θα ψεκάσουν την ίδια ακριβώς ποσότητα χρώματος (στις ίδιες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας). Όμως, το μπεκ 517 ψεκάζει με βεντάλια πλάτους 25 εκατοστών, ενώ το 317 ψεκάζει με βεντάλια πλάτους 15 εκατοστών. Συνεπώς, η ίδια ποσότητα υλικού διασκορπίζεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια στο μπεκ 517 και άρα το πάχος της επίστρωσης που δημιουργείται με αυτό τι μπεκ θα είναι μικρότερο από αυτό της επίστρωσης που αφήνει το 317.

Κωδικοποίηση των μπεκ Graco με χρώματα

Η Graco χρησιμοποιεί ένα κωδικοποιημένο σύστημα προδιορισμού των μπεκ με βάση το χρώμα τους. όπως παρακάτω:

  • Τα μπεκ γενικής χρήσης είναι μπλε ή μαύρα
  • Τα μπεκ λεπτού φινιρίσματος ή χαμηλής πίεσης είναι πράσινα
  • Τα μπεκ διαγράμμισης είναι κίτρινα
  • Τα μπεκ υψηλής πίεσης, βαρέως τύπου για υψηλά ιξώδη και βαριές επιστρώσεις είναι γκρι

Σημαντικά σημεία που πρέπει να προσεχθούν:

Παρά του ότι τα μπεκ της Graco είναι κατασκευασμένα από καρβίδιο του βολφραμίου πολύ υψηλής ποιότητας (το πιο ανθεκτικό στην τριβή διαθέσιμο υλικό), φθείρονται και αυτά με τη χρήση. Όλες οι βαφές και οι επιστρώσεις περιέχουν στερεά, τα οποία λειτουργούν ως λειαντικά - άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο – και έτσι φθείρουν τα μπεκ. Η χρήση ενός φθαρμένου μπεκ μπορεί να κοστίσει πολύ λόγω σπατάλης χρώματος και εργατωρών. Όταν φθείρεται ένα μπεκ η διάμετρος της οπής αυξάνεται και το πλάτος της βεντάλιας μειώνεται. Έτσι, ψεκάζεται μεγαλύτερο και μη αναγκαίο πάχος επίστρωσης σε μικρότερο πλάτος. Αυτό αναγκάζει τον εφαρμοστή να κάνει περισσότερα περάσματα για την κάλυψη της επιφάνειας, άρα απαιτείται περισσότερη εργασία, ενώ από τον αυξημένο και υπερβολικό ψεκασμό προκαλείται σημαντική σπατάλη χρώματος!

Δείτε πως εξελίσσεται το ίχνος μιας βεντάλιας 30 εκατοστών που αφήνεται σε παρατεταμένη φθορά:

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι μια εφαρμοζόμενη επίστρωση κοστίζει 4,00 €/lit, η εργασία κοστίζει 25,00 € την ώρα και ο εργολάβος ψεκάζει 20 λίτρα χρώματος την ώρα. Εάν χρησιμοποιηθεί φθαρμένο μπεκ (π.χ. με βεντάλια που έχει φθαρεί και από 30 cm έχει γίνει 22,5 cm) θα ξοδέψει επιπλέον 36,25 € σε σπατάλη χρώματος και εργασίας ανά ώρα. Εάν ο εργολάβος συνεχίσει να χρησιμοποιεί το φθαρμένο μπεκ, θα φθάσει να επιβαρύνεται με περίπου 300 € την ημέρα!

Πέρα από την έγκαιρη αντικατάσταση των φθαρμένων μπεκ και όσον αφορά τη σωστή χρήση τους, πάντα να χαμηλώνετε την πίεση στην ελάχιστη με τη οποία μπορεί να επιτευχθεί σωστή βεντάλια με το υλικό και το μπεκ που χρησιμοποιείτε. Αυτό όχι μόνο εξοικονομεί χρώμα, μειώνοντας τον υπερβολικό ψεκασμό, αλλά μειώνει επίσης και τη φθορά των μπεκ, ενώ παρατείνει τη διάρκεια ζωής της αντλίας, εξοικονομώντας χρήματα.

Δείτε το παρακάτω video:

Περισσότερες λεπτομέρεις μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω φυλλάδιο:

Οι τεχνικοί μας παραμένουν στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για κάθε σας πρόβλημα.

 

 

Δείτε επίσης:

Scroll to Top