Επικοινωνήστε: (+30) 210 3421 547 // info@kalivis.gr

KÖSTER TPO VS PVC

KÖSTER TPO VS PVC

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα συγκρίνουμε τις μεμβράνες KÖSTER TPO με μεμβράνες PVC και θα καταρρίψουμε μύθους που έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς από εταιρείες του ανταγωνισμού για λόγους marketing ή λόγω δικής τους αδυναμίας παραγωγής μεμβράνης ΤΡΟ.

Υπάρχουν αρκετά είδη μεμβρανών που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για τις εφαρμογές υγρομόνωσης όπως οι ασφαλτικές μεμβράνες, οι PVC, οι EPDM και άλλες. Oι μεμβράνες ΤPO είναι η πλέον τεχνολογικά εξελιγμένη και πλήρως οικολογική λύση στεγάνωσης στα συστήματα μεμβράνης.

Αρκετές φορές οι μεμβράνες TPO έχουν βρεθεί στο στόχαστρο από εταιρείες που παράγουν μεμβράνες PVC. Όλα ξεκίνησαν στην Αμερική, στην οποία όταν εισήχθησαν οι μεμβράνες TPO το 1999 (αντιγραφή γερμανικού προϊόντος αλλά κατώτερης ποιότητας) οι εφαρμοστές δεν είχαν εμπειρία με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές λανθασμένες εφαρμογές με σημαντικά προβλήματα τα οποία εμφανίζονταν έως το 2010. Αυτό αποτέλεσε ευκαιρία για την βιομηχανία παραγωγής PVC, η οποία δυσφήμησε τα προϊόντα TPO ως ελαττωματικά, προκειμένου να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς που κατείχε. Στην Αμερική μάλιστα ακόμη και σήμερα ζητείται εγγύηση ότι οι ραφές δεν θα διαχωρίζονται από την μεμβράνη, θέμα που δεν ετέθη ποτέ στην Ευρώπη γιατί απλούστατα δεν υπήρξαν τέτοια προβλήματα.

Αντίθετα με τα Αμερικάνικα, τα Γερμανικά προϊόντα αναπτύχθηκαν με γνώμονα την ποιότητα με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα και σήμερα σε πολλή καλή κατάσταση μεμβράνες ΤΡΟ που έχουν τοποθετηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 80. Στην Ευρώπη οι μεμβράνες ΤΡΟ αντιμετωπίζονται ως πολύ ανώτερο υλικό σε σύγκριση με τις μεμβράνες PVC. Το PVC εμπεριέχει πλαστικοποιητές για ευκαμψία με αποτέλεσμα όταν αυτοί χαθούν η μεμβράνη να είναι εξαιρετικά τοξική, να συρρικνώνεται και να σκίζεται.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις μεμβράνες KÖSTER TPO, αυτές βρίσκονται στην πρώτη θέση μεταξύ των Γερμανικών προϊόντων όσον αφορά την ποιότητα τους, αφού περιέχουν λιγότερο από 5% ορυκτά πληρωτικά, εν αντιθέσει με το 60% που περιέχουν τα άλλα Γερμανικά προϊόντα. Η KÖSTER χρησιμοποιεί ΡΕ ως κύριο πολυμερές σε αντίθεσή με τους ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν PP. Αυτό το κάνουν γιατί το ΡΡ επιτρέπει την εισαγωγή περισσότερων ορυκτών πληρωτικών στην σύνθεση με σκοπό την μείωση του κόστους παραγωγής. Η KÖSTER δεν θυσιάζει τα υψηλά standard της παραγωγής της στο βωμό του κέρδους και παράγει ένα σχεδόν καθαρό πολυμερές του οποίου η ποιότητα ξεπερνά κάθε άλλο.

Όπως προαναφέρθηκε, έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς άρθρα τα οποία συγκρίνουν τις μεμβράνες ΤΡΟ με τις PVC σε συγκεκριμένα πεδία των ιδιοτήτων τους. Υπάρχουν μεμβράνες ΤΡΟ οι οποίες έχουν άλλα υλικά στην κάτω στρώση του οπλισμού τους ή έχουν πολύ υψηλό ποσοστό στην περιεκτικότητά τους σε ορυκτά πληρωτικά και αυτό οδηγεί σε τεράστιες διαφορές από TPO σε TPO. Γι’ αυτό θα ήταν λάθος προσέγγιση να συγκρίνουμε PVC με ΤΡΟ γενικά. Έτσι, στη σύγκριση που θα ακολουθήσει στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στις μεμβράνες ΤΡΟ της KÖSTER.

MΕΜΒΡΑΝΕΣ KÖSTER- TPO

  • Οι μεμβράνες KÖSTER TPO είναι ομοιόμορφα κατασκευασμένες από υλικό ίδιας ποιότητας (PE) σε όλο τους το σώμα και δεν έχουν διαφορετικό υλικό στα επάνω και στα κάτω στρώματα, όπως συμβαίνει στα προϊόντα των περισσότερων ανταγωνιστικών εταιρειών
  • Δεν περιέχουν πλαστικοποιητές για να είναι ελαστικές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προβλήματα συρρίκνωσης η ακαμψίας όταν αυτοί χαθούν
  • Έχουν πολύ υψηλή ευκαμψία ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες που μπορούν να φτάσουν και τους -50oC
  • Είναι εξαιρετικά σταθερές και αντέχουν στην ακτινοβολία UV
  • Έχουν αντοχή σε ρίζες (δοκιμή FLL)
  • Είναι συμβατές με ασφαλτικά
  • Είναι συμβατές με πολυστερίνη
  • Είναι φιλικές προς το περιβάλλον και πλήρως ανακυκλώσιμες
  • Έχουν αντοχή σε σπινθήρες καθώς και σε ενδοδαπέδια θέρμανση
  • To λευκό τους χρώμα έχει πολύ υψηλή αντανάκλαση και δεν απορροφά θερμότητα
  • Έχουν πιστοποίηση CE κατά EN13956 (πολυμερείς μεμβράνες στέγης) και κατά EN13967 (πολυμερή φύλλα για δομική στεγανοποίηση)
  • Είναι σύμμορφες κατά SPEC 20.000-201/202
  • Είναι πιστοποιημένες κατά ISO 9001:2008 για τη διασφάλιση της ποιότητας τους

KÖSTER TPO VS PVC

Αντοχή στην ακτινοβολία UV: 

Δεν υπάρχει κανένα αποδεδειγμένο πλεονέκτημα ή μειονέκτημα αντοχής στην υπεριώδη ακτινοβολία μεταξύ ΤΡΟ και PVC. Καμία εργαστηριακή μελέτη δεν έχει αποδείξει κάτι τέτοιο.

Αντοχή σε φωτιά:

Η αντοχή σε φωτιά στις ΤΡΟ σχετίζεται άμεσα με την χρήση ορυκτών πληρωτικών. Όσο λιγότερα είναι τα πληρωτικά τόσο καλύτερη είναι η συμπεριφορά απέναντι στην φωτιά. Οι μεμβράνες της KÖSTER, έχοντας το μικρότερο ποσοστό πληρωτικών κατά τα πρότυπα DIN και ASTM, βρίσκονται στην κλάση Ε και κατατάσσονται στην ίδια θέση με την πλειονότητα των μεμβρανών PVC (SIKA,MAPEI κλπ).

Συγκόλληση ραφών:

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω στην Αμερική είχαν παρατηρηθεί προβλήματα λόγω χαμηλής ποιότητας κατασκευής μεμβρανών. Στην Ευρώπη δεν υπήρξε ποτέ κάποια τέτοια αναφορά που να σχετίζεται με τις συγκολλήσεις. Σε κάθε περίπτωση οι μεμβράνες της KÖSTER έχουν την υψηλότερη αντοχή συγκόλλησης σε pull-off test και ανταπεξέρχονται σε πληθώρα εφαρμογών χωρίς καμία αστοχία.

Ανακύκλωση:

Οι μεμβράνες KÖSTER TPO είναι 100% ανακυκλώσιμες. Μάλιστα, εκτός από το τελικό προϊόν που είναι ανακυκλώσιμο, σε όλη την διαδικασία παραγωγής της τα απορρίμματα είναι μηδενικά, με αποτέλεσμα να είναι εντελώς φιλικές προς το περιβάλλον. Αντίθετα, οι μεμβράνες PVC περιέχουν χλωριούχα στοιχεία και είναι εξαιρετικά τοξικές. Για την ανακύκλωση τους απαιτούνται σύνθετες δομές ανακύκλωσης και το αποτύπωμα τους στο περιβάλλον είναι αρνητικό.

Συγκόλληση παλαιωμένης μεμβράνης:

Ακόμα και μετά από 15 χρόνια έκθεσης στον ήλιο και σε ακραία καιρικά φαινόμενα, η KÖSTER TPO μπορεί να συγκολληθεί ξανά θερμικά, όπως φαίνεται και στο βίντεο του σχετικού άρθρου. Η κόλληση της μάλιστα είναι τέλεια.

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ)

Σταθερότητα διαστάσεων:

Οι μεμβράνες KÖSTER TPO είναι οπλισμένες με ίνες υάλου οι οποίες χρησιμοποιούνται ως ενισχυτικός οπλισμός για τη διατήρηση των αρχικών τους διαστάσεων. Συνεπώς οι KÖSTER ΤΡΟ έχουν σταθερότητα διαστάσεων σε αντίθεση με τις μεμβράνες PVC, οι οποίες συρρικνώνονται όταν χάσουν τους πλαστικοποιητές που περιέχουν.

Απορρόφηση νερού:

Το πιο ασθενές σημείο σε μια εφαρμογή μεμβράνης είναι η ραφή. Οι κατασκευαστές PVC διαθέτουν υγρό PVC για τις ραφές του οποίου η χρήση είναι υποχρεωτική κατά την εφαρμογή τους. Οι μεμβράνες KÖSTER TPO συγκολλώνται άριστα θερμικά χωρίς να χρειάζονται πρόσθετα σφραγιστικά.

Ευκαμψία:

Το ΤΡΟ είναι λίγο πιο άκαμπτο από το PVC όταν είναι καινούριο καθιστώντας την μεμβράνη PVC ευκολότερη στην τοποθέτηση της στο εργοτάξιο. Η ευελιξία αυτή όμως είναι προσωρινή γιατί όταν χαθούν οι πλαστικοποιητές αρχίζει η συρρίκνωση. Η KÖSTER TPO δεν περιέχει πλαστικοποιητές.

Αντοχή σε χημικά:

Οι μεμβράνες PVC είναι πιο ανθεκτικές στα χημικά συγκρινόμενες με μεμβράνες ΤΡΟ PP. Όμως, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι μεμβράνες της KÖSTER βασίζονται σε ΡΕ και όχι σε PP και έχουν πολύ υψηλότερη χημική αντοχή από τις μεμβράνες PVC.

Aντοχή σε διάτρηση:

Οι KÖSTER TPO παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη μηχανική αντοχή σε σύγκριση με οποιεσδήποτε άλλες μεμβράνες PVC που έχουν δοκιμαστεί.

Συνοψίζοντας, οι μεμβράνες KÖSTER TPO αποτελούν μια καθαρή τεχνολογία που υπερτερεί των μεμβρανών PVC των οποίων η παρακμή μάλλον έχει αρχίσει. Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι όλο και περισσότεροι παραγωγοί μεμβρανών PVC επενδύουν σε μονάδες παραγωγής TPO. Οδεύοντας προς ένα μέλλον με υλικά πιο φιλικά στο περιβάλλον, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα και με πολύ ανταγωνιστική τιμή, συμπεραίνουμε ότι οι μεμβράνες KÖSTER TPO είναι η σύγχρονη λύση για τις εφαρμογές στεγάνωσης με συστήματα μεμβράνης.

Δείτε επίσης:

Scroll to Top