Επικοινωνήστε: (+30) 210 3421 547 // info@kalivis.gr

Πολυουρία (Polyurea): Αδιαμφισβήτητος ηγέτης και τεχνολογία αιχμής!

Πολυουρία (Polyurea): Αδιαμφισβήτητος ηγέτης και τεχνολογία αιχμής!

Η παραπλανητική χρήση του ονόματος πολυουρία (polyurea) και οι απαράμιλλες ιδιότητες του πραγματικού υλικού

Η βιομηχανία μονώσεων, στεγανώσεων, συντήρησης και δομητικών ενισχύσεων των κατασκευών έχει πλέον προχωρήσει πολύ πέρα από την πίσσα, τις βούρτσες και τους κουβάδες του παρελθόντος. Οι σημερινές επιστρώσεις πολυουρεθάνης και πολυουρίας (polyurea) είναι από τα πιο προηγμένα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί. Τα τελευταία 30 χρόνια οι χημική βιομηχανία έχει δημιουργήσει καινοτόμα πολυμερή που αποδίδουν εξαιρετικούς θερμικούς συντελεστές, καλύτερη επιβράδυνση στη φωτιά, χαμηλά επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων και ταχύτερους χρόνους αντίδρασης. Αυτές οι επιστρώσεις πολυουρεθάνης και πολυουρίας (polyurea), περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα πολυμερή, ξεχωρίζουν για την ευελιξία, την αντοχή και τη μακροζωία τους. Τα συστήματα πολυουρίας (polyurea) είναι πλέον οι αδιαμφισβήτητοι και δοκιμασμένοι ηγέτες του κλάδου!

Ταυτόχρονα, η πρόοδος στην τεχνολογία των παραπάνω συστημάτων οδήγησε στην ανάπτυξη εξοπλισμού εφαρμογής ψεκασμού, έγχυσης και χύτευσης που βελτιώνει επίσης την απόδοση των συστημάτων πολυουρεθάνης και πολυουρίας (polyurea). Συγκεκριμένα, η τεχνολογία εξοπλισμού θερμής εφαρμογής έχει βελτιωθεί τόσο ώστε να κάνει την εφαρμογή ψεκασμού πολυουρεθάνης και πολυουρίας (polyurea) ευκολότερη, με πολύ πιο ομοιόμορφη επικάλυψη από χαμηλές μέχρι υψηλές πιέσεις ανάλογα με την εφαρμογή, δημιουργώντας εξαιρετικό αποτέλεσμα με λιγότερη έως καθόλου εκνέφωση (overspray).

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν μιλάμε για πολυουρία (polyurea) εννοούμε αποκλειστικά και μόνο την πολυουρία (polyurea) ΘΕΡΜΟΥ ΨΕΚΑΣΜΟΥ και όχι τα κάθε λογής πολυουρεθανικά ή άλλα επαλειφόμενα που βαφτίζονται πολυουρίες, τα οποία περιέχουν διαλύτες σε υψηλότατα ποσοστά και, ω του θαύματος, εφαρμόζονται με ρολό και πινέλο!

Η πολυουρία (polyurea), που εισήχθη στην αγορά το 1989 από την Texaco Chemical Co., θεωρήθηκε από πολλούς στη βιομηχανία επικαλύψεων ως ένα εκτός πραγματικότητας προϊόν με αχρείαστες δυνατότητες και οφέλη. Είναι αλήθεια ότι τα συστήματα και η τεχνολογία της πολυουρίας (polyurea) έχουν πολλές και μοναδικές ιδιότητες. Ωστόσο, πολλοί κατασκευαστές παραδοσιακών υλικών επίστρωσης επιμένουν, για προφανείς λόγους, να απορρίπτουν ακόμα και σήμερα το γεγονός ότι η πολυουρία (polyurea) είναι ένα εξαιρετικό προϊόν. Προσπαθούν να την απαξιώσουν εμφανίζοντας ως εναλλακτικά, φτηνά κατασκευάσματα δικής τους επινόησης, τα οποία (ω πόσο οξύμωρο) τα ονομάζουν και αυτά «πολυουρία»! Ως αποτέλεσμα, πολλοί τελικοί χρήστες παραπλανώνται και χάνουν τα μοναδικά πλεονεκτήματα της πραγματικής πολυουρίας (polyurea) ΘΕΡΜΟΥ ΨΕΚΑΣΜΟΥ. Επιπλέον, μπλέκουν σε κυκεώνα προβλημάτων πληρώνοντας μάλιστα μεγάλα ποσά χρημάτων τα οποία τελικά πάνε χαμένα.

Τα υλικά πολυουρίας (polyurea) έχουν δύο συστατικά: ένα προπολυμερές ισοκυανικών και ένα μείγμα ρητίνης. Το μείγμα ρητίνης είναι ένας συνδυασμός αμινικών χημικών αλυσίδων. Σε αντίθεση με τις πολυουρεθάνες, στην παρασκευή ρητινών ΚΑΘΑΡΗΣ πολυουρίας (polyurea) δεν χρησιμοποιούνται πολυόλες. Όταν τα υλικά αναμειγνύονται μεταξύ τους μέσα στον εξοπλισμό θερμής εφαρμογής, υπό κατάλληλες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, τις οποίες ο εξοπλισμός αυτός δημιουργεί και ελέγχει, τα ισοκυανικά και οι αμινικές ρητίνες αντιδρούν και σχηματίζουν πολύ ισχυρούς δεσμούς ουρίας.

Αναφερθήκαμε πιο πάνω στην ΚΑΘΑΡΗ πολυουρία (polyurea) γιατί πολλοί παραγωγοί επιστρώσεων σκοπίμως δεν κάνουν σαφή διάκριση μεταξύ πολυουρεθάνης και πολυουρίας (polyurea). Πολλές φορές απλά αλλάζοντας τη μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά εμφανίζουν αμφίβολα μείγματα πολυόλης ως πολυουρίες. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα εμφανίζουν υβριδικά παρασκευάσματα ακόμα και ως καθαρές πολυουρίες! Η πραγματικότητα είναι ότι όλες οι επικαλύψεις που περιέχουν ρητίνες πολυεστέρα/υδροξυλίου πολυαιθέρα (συστατικό πολυουρεθάνης, ουρεθάνης) θα έπρεπε να προσδιορίζονται μόνο ως πολυουρεθάνες και όχι ως πολυουρίες!

Οι τελικοί χρήστες, οι μηχανικοί, οι εργολάβοι και οι κατασκευαστές που πραγματικά ενδιαφέρονται για μονωτικά συστήματα με εξαιρετική πρόσφυση, απόλυτη στεγάνωση, υψηλή αντοχή σε εφελκυσμό και τριβή κλπ, πρέπει να απαιτούν μόνο συστήματα ΚΑΘΑΡΗΣ πολυουρίας (polyurea) ΘΕΡΜΟΥ ΨΕΚΑΣΜΟΥ και να βεβαιώνονται ότι αυτά εφαρμόσθηκαν σωστά στα έργα τους.

Οι κύριες φυσικές ιδιότητες της πολυουρίας (polyurea), οι οποίες αναλύονται παρακάτω, εξηγούν το γιατί:

1. Μικρός χρόνος ωρίμανσης

Η πολυουρία (polyurea) αντιδρά σε ελάχιστο χρόνο (από 5 έως 15 δευτερόλεπτα) και μπορεί να εφαρμοσθεί σε κάθε τύπου επιφάνεια, οριζόντια, κάθετη, κυματοειδή, ακόμα και ανεστραμμένη, διασφαλίζοντας την ομοιόμορφη και ισοπαχή επίστρωση της μεμβράνης αφού το υλικό ωριμάζει πριν προλάβει να ρεύσει από τις ακμές του υποστρώματος. Επιπλέον, αυτή η σχεδόν άμεση ωρίμανση δίνει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης μεγάλων έργων πολλαπλών επιστρώσεων ταχύτατα, αποδίδοντας το έργο σε χρήση πολύ γρήγορα, ενώ αξιοποιείται κάθε παράθυρο καλών καιρικών συνθηκών ακόμα και σε περιόδους κακοκαιρίας.

Έτσι, σε έργα συντήρησης λειτουργούντων εγκαταστάσεων και κατασκευών, όπως βιομηχανοστάσια, αποθήκες, ψυκτικοί θάλαμοι, ξενοδοχεία, πισίνες, γέφυρες, σιδηροδρομικά δίκτυα, ναυτιλιακές εφαρμογές ξηράς ή επί των πλοίων, δεξαμενές και αγωγοί καυσίμων, νερού κλπ, όπου ο νεκρός χρόνος μετράει, η πολυουρία (polyurea) αποτελεί την καλύτερη αν όχι τη μοναδική λύση!

2. Άριστη πρόσφυση

Με τον θερμό ψεκασμό η πολυουρία (polyurea) μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα σε κρύα υποστρώματα, όπως χάλυβας, σκυρόδεμα, ξύλο, αφρός πολυουρεθάνης κλπ. και αποκτά άριστη πρόσφυση πάνω σε κάθε ένα από αυτά. Ειδικά πάνω σε ενεργοποιημένα υποστρώματα, όπως σε αφρό πολυουρεθάνης που βρίσκεται εντός του προβλεπόμενου χρονικού παραθύρου, δεν χρειάζεται καν η εφαρμογή ασταριού, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία. Μια σωστά προετοιμασμένη επιφάνεια θα βελτιώσει την πρόσφυση, ενώ ειδικά σε κρίσιμες εφαρμογές όπως πάνω σε υγρό σκυρόδεμα ή πάνω σε μεταλλικές επιφάνειες, η σωστή προετοιμασία αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας του έργου.

3. Υψηλή αντοχή σε εφελκυσμό

Η πολυουρία (polyurea) είναι ένα πολύ ελαστικό υλικό που ταυτόχρονα δεν μπορεί να τρυπηθεί ή να σκιστεί εύκολα. Ανάλογα με τον τύπο της μπορεί να επιμηκυνθεί έως και 750% ενώ μπορεί να φτάσει να έχει μέχρι και αντιβαλλιστικές ιδιότητες! Σε κάθε περίπτωση περνά επιτυχώς όλες τις εφελκυστικές δοκιμές με υψηλές τιμές αποτελεσμάτων, οι οποίες είναι μακράν καλύτερες κάθε άλλου στεγανωτικού υλικού. Η αντοχή της πολυουρίας (polyurea) στον εφελκυσμό σε συνδυασμό με το επόμενο πλεονέκτημα της, της αντοχής στην τριβή, προσδίδουν στο υλικό μακροζωία που, με την κατάλληλη συντήρηση, μπορεί να φτάσει μέχρι και εφ’ όρου ζωής της κατασκευής.

4. Υψηλή αντοχή στην τριβή

Ακόμα και σε περιβάλλον υψηλών τριβών η πολυουρία (polyurea) αποδίδει εξαιρετικά καλά. Σε εφαρμογές όπου κάποτε οι εποξειδικές ρητίνες ήταν μονόδρομος, η πολυουρία (polyurea) έρχεται να δώσει πολύ καλύτερη λύση. Εκεί που τα εποξειδικά ραγίζουν και αποκολλώνται μετά από κρούση ή αποδεικνύονται ασθενή στις καιρικές συνθήκες, η πολυουρία (polyurea) εμφανίζει εξαιρετικές αντοχές. Εφαρμοσμένη σε δάπεδα ΚΤΕΟ ή χώρων στάθμευσης, σε καρότσες φορτηγών, σε σιδηροδρομικά και ναυτιλιακά καταστρώματα, ακόμα και ως επένδυση σε σπαστήρες και ιμάντες μεταφοράς αδρανών υλικών λατομείων, η πολυουρία (polyurea) απλά δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα. Σε συνδυασμό με την μεγάλη αντοχή της στον εφελκυσμό, όπως αναλύσαμε στην προηγούμενη παράγραφο, αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση για όλες τις «δύσκολες» περιπτώσεις!

5. Αντοχή στη θερμότητα και τη φωτιά

Σε σύγκριση με όλες τις πολυουρεθανικές μεμβράνες, η πολυουρία (polyurea) υπερτερεί στην αντοχή στη θερμότητα και τη φωτιά. Κάθε εφαρμοσμένη μεμβράνη πολυουρεθανικής βάσης που βρίσκεται σε συνεχή γειτνίαση με θερμότητα τείνει να «κρεμά». Αντίθετα, η πολυουρία (polyurea) αντιστέκεται στην θερμική καταπόνηση και διατηρεί το σχήμα της χωρίς να χάνει τις αντοχές της σε εφελκυσμό και τριβή. Ακόμα και εκτεθειμένη σε φλόγα συνεχώς για 20-30 δευτερόλεπτα η πολυουρία θα αυτοσβεσθεί. Η προκύπτουσα χαμηλή εξάπλωση φλόγας και καπνού οφείλεται στην εντυπωσιακή και μοναδική μοριακή δομή της πολυουρίας και πολύ δύσκολα θα βρεθεί υλικό που θα μπορέσει να την ανταγωνισθεί.

6. Μακροπρόθεσμη σταθερότητα

Πολλές πολυουρίες (polyurea) βασίζονται σε αλειφατικά ισοκυανικά προπολυμερή που είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και διατηρούν το χρώμα τους. Ακόμα όμως και η αρωματική πολυουρία (polyurea), η οποία δεν είναι ανθεκτική στην UV ακτινοβολία και που αν μείνει ακάλυπτη στον ήλιο αποχρωματίζεται και σε βάθος χρόνου μπορεί να κιμωλιώσει, διατηρεί αμείωτα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της. Σε κάθε περίπτωση βέβαια υπάρχει απλή και οικονομική λύση για να προστατευθεί κάθε εκτεθειμένη αρωματική πολυουρία (polyurea) με την επικάλυψη της με μια αλειφατική βαφή (top coat), πράγμα βέβαια που ισχύει και για κάθε πολυουρεθανική μεμβράνη (άσχετα αν μερικοί εφαρμοστές το αποφεύγουν και αυτό εκ συστήματος...).

7. Είναι ελεύθερη οργανικών διαλυτών και πτητικών (VOC free)

Η ελεύθερη σε πτητικά πολυουρία (polyurea) αποδίδει εξαιρετικά σε περιορισμένους χώρους εργασίας και σε επικίνδυνα περιβάλλοντα. Επίσης, αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση των εκπομπών στυρενίου σύμφωνα με τις πρόσφατες ευρωπαϊκές διατάξεις. Σε αντίθεση με τα πολυεστερικά και τα εποξειδικά υλικά δεν υπάρχουν αναθυμιάσεις ή εκπομπές στυρενίου που να σχετίζονται με την πολυουρία (polyurea). Ακόμα και η βιομηχανία κατασκευής συνθετικών υλικών υιοθετεί την χρήση πολυουρίας (polyurea) ως εναλλακτική λύση των ακόρεστων πολυεστερικών βινυλεστέρων και του πολυεστερικού υαλοβάμβακα για την παραγωγή εξαρτημάτων.

Η απουσία διαλυτών αποτελεί επίσης απτή απόδειξη ότι τα σκευάσματα που εφαρμόζονται με ρολό και πινέλο δεν έχουν καμία σχέση με την πολυουρία (polyurea). Απλά πειραματισθείτε και εφαρμόστε μικρή ποσότητα από αυτά τα σκευάσματα πάνω σε μια πλάκα πολυστερίνης και διαπιστώστε μόνοι σας την εξαΰλωση της. Αυτό δεν συμβαίνει με την πολυουρία (polyurea) θερμού ψεκασμού, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί άνετα και χωρίς πρόβλημα πάνω σε υπόστρωμα πολυστερίνης χωρίς να το διαλύει.

8. Χημικές αντοχές και προστασία του περιβάλλοντος

Η πολυουρία (polyurea) αποτελεί την πιο ανθεκτική και σίγουρη επένδυση για την αποτροπή διαρροών βλαβερών χημικών ουσιών στο περιβάλλον συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του πλανήτη γενικότερα. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική όταν εφαρμόζεται σε δάπεδα αποθηκών και χώρων επεξεργασίας αραιωμένων οξέων, αλκαλίων, διαλύματος άλατος, οργανικών διαλυτών και ελαίων κλπ. Ο γρήγορος χρόνος ωρίμανσης της πολυουρίας (polyurea), όπως αναλύσαμε και πιο πάνω, επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή της σε προετοιμασμένο υπόστρωμα με ελάχιστο χρόνο διακοπής λειτουργίας όλων των πιο πάνω εγκαταστάσεων. Επιπλέον, η πολυουρία (polyurea) ψεκάζεται εύκολα και καλύπτει βάσεις, σωλήνες και προεξοχές ώστε να επιτευχθεί πλήρης σφράγιση.

Συνοψίζοντας:

Η πραγματική ΚΑΘΑΡΗ πολυουρία (polyurea) ΘΕΡΜΟΥ ΨΕΚΑΣΜΟΥ, είναι ένα εξαιρετικό υλικό επένδυσης, επίστρωσης και σφράγισης. Έχει πλαστική υφή και ταυτόχρονα μεγάλη ελαστικότητα. Αποδίδει πολύ μεγάλη μηχανική αντοχή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα εφαρμογών με μεγάλη επιτυχία και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από άλλα υλικά όπως πολυουρεθάνες, εποξειδικά, βινυλεστέρες, νεοπρένιο κλπ.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της πολυουρίας είναι:

  • Ελεύθερη οργανικών διαλυτών
  • Δεν έχει πτητικά
  • Αντέχει σε ακραίες καιρικές συνθήκες
  • Αντέχει σε μεγάλες μηχανικές καταπονήσεις
  • Αντέχει σε θερμικά σοκ
  • Αντέχει σε χημικά
  • Αντέχει σε πετρελαιοειδή
  • Είναι κατάλληλη και για πόσιμο νερό και τρόφιμα
  • Έχει εξαιρετική ελαστικότητα, δεν σπάει
  • Είναι και ηλεκτρομονωτική
  • Είναι μονολιθική και χωρίς αρμούς
  • Εφαρμόζεται πολύ γρήγορα
  • Αποκτά απόλυτη πρόσφυση, σφραγίζει και στεγανώνει τέλεια
  • Προσφέρει λύσεις και εκεί που τα συμβατικά υλικά σταματούν
  • Δεν υπάρχει περιορισμός στο πάχος της εφαρμογής, μπορεί να ψεκασθεί ανάλογα με τις ανάγκες
  • Μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο και σχήμα επιφάνειας
  • Έχει απίστευτη αντοχή στο χρόνο, δεν γερνά

Είναι το απόλυτο υλικό!

Ενδεικτικά, οι επενδύσεις πολυουρίας χρησιμοποιούνται ευρέως:

  • για την προστασία επιφανειών σκυροδέματος αλλά και μετάλλων στις οποίες προσφέρουν απόλυτη αντιδιαβρωτική προστασία και τεράστια αντοχή στην τριβή
  • για την στεγάνωση και υγρομόνωση κάθε δομικής κατασκευής από τα θεμέλια μέχρι το δώμα και τη στέγη με τεράστια πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλα συμβατικά υλικά λόγω της γρήγορης εφαρμογής τους, της απόλυτης πρόσφυσης τους, του υψηλότατου βαθμού ελαστικότητας τους και της μεγάλης αντοχής τους σε μηχανικές καταπονήσεις
  • για την πλήρωση και σφράγιση αρμών
  • για την επένδυση δεξαμενών νερού, καυσίμων, χημικών κλπ, κολυμβητικών δεξαμενών, αρδευτικών καναλιών, βιολογικών καθαρισμών κ.α.
  • για την επένδυση δαπέδων αποθηκευτικών χώρων, βιομηχανοστασίων, χώρων στάθμευσης και γενικά βιομηχανικών δαπέδων υψηλών απαιτήσεων, βαριάς χρήσης και μεγάλης καταπόνησης
  • σε ύφαλα και καταστρώματα πλοίων όπου προσφέρουν απόλυτη και οριστική στεγάνωση
  • σε καρότσες φορτηγών, οχήματα, σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις, αεροδιαδρόμους κλπ
  • Σε αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές εφαρμογές προσόψεων και κατασκευών από EPS

Γενικά, οι χρήσεις της πολυουρίας είναι ατελείωτες, διευρύνονται διαρκώς και μπορούν να περιορισθούν μόνο από τη φαντασία μας!
Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχή εφαρμογή των συστημάτων πολυουρίας είναι η προετοιμασία του υποστρώματος, η οποία πρέπει να είναι επιμελής και με τα κατάλληλα υλικά, ώστε να επιτευχθεί απόλυτη πρόσφυση και σίγουρο αποτέλεσμα.
Άλλος σημαντικός παράγοντας επιτυχίας ή αποτυχίας είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Πριν την εφαρμογή της πολυουρίας πρέπει να γίνεται μια σειρά από μετρήσεις οι οποίες και καθορίζουν τη δυνατότητα και τον τρόπο ψεκασμού.
Για τη σωστή εφαρμογή απαιτείται γνώση και εμπειρία πάνω στο αντικείμενο και μόνο εξειδικευμένοι τεχνίτες μπορούν να επιτύχουν άριστα και απόλυτα αποτελέσματα.

Η εταιρία μας προσφέρει πλήρη υποστήριξη για την επιλογή του σωστού συστήματος πολυουρίας και την άψογη εφαρμογή του. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε περαιτέρω.

Kalivis group - Πάντα Επιτυχημένες Εφαρμογές!

Δείτε επίσης:

Scroll to Top